16 december 2020

Houd (afstand) van elkaar!

‘Nederland gaat vijf weken op slot’. Dat was de harde maar onvermijdelijke boodschap van premier Mark Rutte tijdens de live televisietoespraak op maandagavond 14 december. Deze harde lockdown brengt nieuwe, aangescherpte maatregelen met zich mee, zoals het sluiten van scholen en niet-noodzakelijke winkels tot 19 januari 2021. Makelaarskantoren zijn geen winkels en hoeven daarom niet dicht, maar uiteraard doen we er bij Thoma van Dijk Siebelink Makelaars alles aan om jou, onze relaties en onze medewerkers te beschermen. Zo werken de makelaars vrijwel vanuit huis en proberen we het aantal medewerkers op onze kantoren tot een minimum te beperken. Daarnaast volgen wij het advies van de NVM op, houden wij de geadviseerde maatregelen van de overheid nauwlettend in de gaten en onderhouden we het contact met onze klanten waar mogelijk digitaal.

Kan ik nu nog wel een woning gaan kopen of bezichtigen ondanks de aangescherpte maatregelen?
Natuurlijk kan dat! Als je geen klachten hebt kan de bezichtiging gewoon doorgaan. Wij houden 1,5 meter afstand van elkaar en daarnaast nemen wij de volgende voorzorgsmaatregelen:

?De bezichtiging zal plaatsvinden met de makelaar en maximaal twee personen van één huishouden en eventueel de aankoopmakelaar;
? Het huis wordt tijdens en in elk geval na elke bezichtiging goed geventileerd;
?Wij schudden géén handen én alle aanwezigen dragen verplicht mondkapjes;
?Je handen zullen bij binnenkomst worden gedesinfecteerd.

Kan ik een koopakte op afstand tekenen?
Het is inderdaad mogelijk om een koopakte op afstand te tekenen. Wij werken met een speciaal programma die het mogelijk maakt om koopakten digitaal te ondertekenen. De digitale handtekening in deze vorm is rechtsgeldig. De toelichting op de koopakte kan telefonisch of via videobellen plaatsvinden. Direct nadat beide partijen hebben getekend, wordt automatisch een kopie van het rechtsgeldige document, inclusief alle parafen en handtekeningen per email verstuurd naar koper en verkoper. Dit versnelt o.a. de aanvraag voor de financiering, iets wat in deze tijd nu steeds belangrijker is.

Wat betekent dit voor het regelen van mijn hypotheek en de hypotheekrente?
Onze hypotheekadviseurs kunnen jou hypotheekadvies op afstand geven. Via de telefoon en in overleg met jou, kiezen we voor een passende manier om het hypotheekgesprek te laten plaatsvinden.

Op basis van de economische vooruitzichten verwachten wij – door de toenemende onzekerheid in de markt en de hogere risico’s die daardoor ontstaan – een lichte stijging van de hypotheekrente. Veel geldverstrekkers geven aan dat ze coulant omgaan met mensen die door de Coronacrisis in de problemen komen. Neem daarom tijdig contact op met een van onze hypotheekadviseurs, zodat zij je kunnen informeren en helpen.

Wat betekent dit voor de taxatie van mijn huis?
Het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) en de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben bekend gemaakt dat een woningtaxatierapport zonder interne inspectie niet door de NHG of de geldverstrekkers zonder NHG wordt geaccepteerd. Wanneer het woningtaxatierapport zonder interne inspectie niet wordt geaccepteerd, kan het NWWI deze niet goedkeuren. Onze taxateurs zullen daarom jouw woning fysiek moeten bezoeken en doen dat op een gepaste manier.

? In overleg met jou loopt de taxateur alleen door de woning;
?In overleg met jou wordt een moment gekozen waarop zo weinig mogelijk mensen in de woning zijn;
?Onze taxateur blijft niet langer dan noodzakelijk binnen;
?Onze taxateur maakt in overleg met jou altijd foto’s, zodat deze later teruggekeken kunnen worden;

Wat betekent dit voor de woningmarkt in het algemeen?
De Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) heeft ons laten weten dat over het algemeen de bezichtigingen in het hele land doorgaan. Bovendien laten de verkoopcijfers tot nu toe nog geen grote fluctuaties zien. Dat kan veranderen wanneer deze situatie blijft aanhouden, maar vooralsnog zien we in de statistieken geen grote veranderingen. De krapte op de markt is zo groot dat de verkopers van nu nog geen genoegen nemen met lagere prijzen. Daarnaast horen we dat de termijn ‘onder voorbehoud van financiering’ op verzoek wat langer wordt, omdat ook de banken en hypotheekverstrekkers door het noodgedwongen thuiswerken soms wat meer tijd nodig hebben. Voor actuele informatie en advies kun je het beste kijken op www.nvm.nl/covid19. Daar vind je ook eventuele clausules die je kunt gebruiken.

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op!

Terug naar Nieuws