20 januari 2021

Dit moet je weten over het nieuwe energielabel voor woningen

Per 1 januari 2021 is het nieuwe energielabel woningen ingevoerd. Voorheen kon je het energielabel online aanvragen, nu komt er eerst een gediplomeerde energieprestatie adviseur langs die het label bepaalt.

Definitief energielabel woningen

Alle huiseigenaren hebben begin 2015 van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel voor hun woning ontvangen. Dit energielabel is o.a. gebaseerd op het bouwjaar van de woning en geeft een indicatie hoe zuinig de woning is. Bij verkoop is de eigenaar verplicht om een definitief energielabel aan te vragen en om deze te overhandigen aan de koper. Wie dit niet doet riskeert een boete.

Per 1 januari 2021 is de wetgeving voor het energielabel aangescherpt en is het ook verplicht om een geldig energielabel te vermelden in advertenties voor de verkoop of verhuur van een woning.

Vraag dus tijdig je energielabel aan als je van plan bent om je woning te verkopen of te verhuren!

Wat is het belang van het nieuwe energielabel?

Het nieuwe energielabel heeft volgens de Rijksoverheid de volgende voordelen voor eigenaren, kopers en nieuwe huurders:

  • Het is direct duidelijk hoe energiezuinig een woning is;
  • Het geeft kopers en huurders een indicatie van de energierekening;
  • Het laat zien welke energiebesparende maatregelen nog genomen kunnen worden;
  • Het kan een positieve invloed hebben op de op de uiteindelijke verkoop- of verhuurprijs van een woning.

Hoe vraag je een nieuw energielabel aan?

Om je huidige (voorlopige) energielabel te controleren kun je naar de website www.ep-online.nl gaan. Na het invoeren van je postcode en huisnummer, zie je direct het type energielabel en tot wanneer deze geldig is. Als er een definitief energielabel is geregistreerd, dan zie je ook de labelklasse. Het label loopt van A+++ tot G, waarbij A+++ (groen) het meest energiezuinig is en G (rood) het meest onzuinig.

Als je een nieuw label wilt aanvragen, doorloop dan de volgende stappen:

  1. Zoek een energieadviseur woningbouw via QBIS.nl;
  2. Vraag een offerte aan, of maak direct een afspraak met de energieadviseur naar keuze;
  3. Laat de energieadviseur jouw woning controleren. Je moet zelf de nodige informatie overhandigen, zoals bouwtekeningen en eventuele facturen van verbetermaatregelen;
  4. De energieadviseur zal de energiepresentatie van je woning berekenen en registreren. Dit label is 10 jaar geldig. Je ontvangt een afschrift van het energielabel.

Waar kijkt een energieadviseur allemaal naar?

Een inspectie van een energieadviseur zal gemiddeld een uur in beslag nemen. Tijdens het bezoek kijkt de adviseur o.a. naar:

  • De afmetingen van de woning;
  • Aanwezige isolatie (dak, muur en vloer);
  • Installaties (Cv-ketel, warmtepomp, zonnepanelen, etc.).

Op basis van deze informatie zal de adviseur berekenen hoeveel energie nodig is voor:

  • Verwarming;
  • Warm water;
  • Ventilatie;
  • Koeling van de woning.

Op basis van deze berekening wordt het energielabel vastgesteld en worden ook aanbevelingen voor (verdere) verduurzaming gegeven. Dit wordt ook op het energielabel vermeld.

Wat kost het nieuwe energielabel?

De kosten van een nieuw energielabel zijn afhankelijk van de grootte van de woning. Er zijn geen wettelijk vastgestelde prijzen en deze zullen in de praktijk dus verschillen per energieadviseur. Hou hierbij rekening met een bedrag van zo’n € 300,-.

Ik heb al een definitief label, wat nu?

Heb je al eerder een definitief label aangevraagd? Deze blijft gewoon 10 jaar geldig. Op het energielabel vind je de ‘geldig-tot’ datum.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het aanvragen van het energielabel?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het aanvragen van het energielabel? Neem dan gerust contact op met ons kantoor. Wij hebben vaste afspraken met energieadviseurs en kunnen daardoor concurrerende tarieven aanbieden. Ook kunnen wij je helpen om het hele proces in gang te zetten, zodat je hier zelf zo weinig mogelijk omkijken naar hebt.

Terug naar Nieuws