18 mei 2021

Het voorjaar is een mooi moment om het onderhoud van je huis aan te pakken. Denk hierbij aan het buitenschilderwerk.  

Door het schilderwerk op de juiste manier te onderhouden, wordt de levensduur aanzienlijk verlengd. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

  • Schoonmaken van het schilderwerk.

Maak het schilderwerk minimaal twee keer per jaar schoon. Vuil en vocht kunnen zich dan moeilijker aan de verf hechten en dit voorkomt beschadiging van de verflaag.
Gebruik voor het schoonmaken lauwwarm water, een zachte spons of doek en een pH-neutraal reinigingsmiddel. Neem bij het schoonmaken de boven- en onderkant van ramen en deuren mee, het zal je verbazen hoeveel vuil zich hier aan hecht.

  • Controleren van het houtwerk.

Controleer ieder voor- en najaar de kritieke punten van het schilderwerk om houtrot te voorkomen. Met name de onderhoudsgevoelige plekken verdienen meer aandacht, zoals de overgangen tussen liggend en staand houtwerk en de onderkant van hout en multiplex.

Controleer op beschadigingen, blaasjes en scheurtjes. Let erop of de verf aan het poederen is (afgeeft), dit betekent namelijk dat de verf aan het loslaten is en niet meer goed hecht waardoor het de beschermende functie verliest. Let verder op  verkleuring van de verf. Een groene aanslag dient verwijderd te worden, deze wordt namelijk veroorzaakt door de aanwezigheid van mos of alg.

  • Herstellen van beschadigingen aan het houtwerk.

Maak voordat je gaat schuren kozijnen goed schoon. Anders schuur je het vuil in de ondergrond. Gebruik geen ammoniak voor de schoonmaak, dat ontvet onvoldoende. Speciale verfreiniger werkt beter. Neem daarna de kozijnen af met water. Gebruik bij het schuren schuurpapier van de juiste korrelgrootte.

Steek houtrot weg, maar ook een deel van het gezonde hout er omheen om eventuele schimmelsporen te verwijderen. Gebruik voor de reparatie een twee componenten houtreparatiemiddel.

Naden en kieren tussen de liggende en staande houten kozijndelen moeten goed worden afgewerkt. Anders kan er vocht in trekken, met houtrot tot gevolg. Gebruik hiervoor acrylaat kit.

Gebruik buiten nooit gewone plamuur, maar liever een houtreparatiemiddel.

Na het herstellen van de beschadigingen dien je de beschadigde plekken licht op te schuren, te ontvetten en te voorzien van een nieuwe verflaag.

  • Controleren van het binnenschilderwerk.

Bij het buitenschilderwerk is ook het binnenschilderwerk van belang. Het binnen- en buitenkozijn vormen namelijk één geheel. Is bijvoorbeeld het badkamerkozijn aan de binnenkant niet goed geschilderd of gekit, dan trekt het vocht van binnenuit naar buiten. Zo ontstaan mogelijk gebreken aan het buitenschilderwerk.

  • Op de juiste wijze schilderen.

Gebruik professionele verf, dit zorgt ervoor dat het schilderwerk langer meegaat.

Gebruik voldoende verf. Minimaal drie lagen verf op nieuw of kaal hout is onder de schilders de basisregel. Bijvoorbeeld één laag grondverf en twee lagen voor de afwerking.

Schilder bij de juiste weersomstandigheden. Vuistregel: schilder als het tussen de 10 en 30 graden Celsius is. Bij te lage temperaturen duurt het lang, soms wel dagen, voordat de verflagen droog zijn. Bij te hoge temperaturen droogt verf juist te snel. De bovenste laklaag wordt hard, terwijl de laag eronder nog nat is. Het hout is dan wel beschermd, maar het verfwerk ziet er niet fraai uit. De verflagen rimpelen en door de hitte ontstaan blaasjes. Schilder ook niet als het regent of mistig is. Vocht kan dan in de natte verflaag trekken.

Terug naar Nieuws