19 juli 2021

Voorkom legionella

Met de vakantieperiode in zicht leek het ons goed om weer even de aandacht te vestigen op legionella (ofwel de veteranenziekte).

Legionella is een bacterie die vooral groeit in stilstaand water tussen de 20 en 50 graden. Mensen kunnen een besmetting oplopen door nevel (kleine druppeltjes) in te ademen uit een waterbron die besmet is met legionella. De bacterie wordt door de neus of de mond opgenomen en kan zich vestigen in de longen. De meeste mensen die besmet raken met legionella worden niet echt ziek. Ouderen, mensen die roken of mensen met een verminderde afweer hebben meer kans om ziek te worden van legionella. In ernstige gevallen kan iemand overlijden.

Er zijn thuis een aantal maatregelen die we kunnen nemen om de groei van de legionella bacterie tot een minimum te beperken. Hieronder een paar praktische tips.

  • Het is belangrijk om de boiler of combiketel op tenminste 55 graden af te stellen.
  • Gebruik alle kranen in huis minimaal één per week. Sluit ongebruikte kranen af.
  • Ben je een poosje op vakantie geweest, dan is het belangrijk om de leidingen in huis goed door te spoelen. Spoel douche- en sproeiapparatuur twee minuten met warm en twee minuten koud water door. Doe dit met open raam of dompel de sproeikop onder water.
  • Heb je apparaten die water vernevelen of sproeien zorg er dan voor dat er geen water in deze apparaten blijft staan.
  • Gebruik je een tuinslang in de tuin, zorg dan dat deze na gebruik goed leeg is. Dit geldt overigens ook voor de plantenspuit.
  • Heb je de luxe van een bubbelbad, jacuzzi of spa in huis, dan zul je deze ook regelmatig moeten ontsmetten volgens de gebruiksaanwijzing van de leverancier.
  • Zorg ervoor dat je de douche regelmatig ontkalkt.

Met al deze bovenstaande maatregelen ben je goed op weg om thuis een legionella bacterie te voorkomen!

Terug naar Nieuws