5 augustus 2021

Energie besparen

Energie besparen is duurzaam. Het is goed voor het klimaat, het verhoogt je wooncomfort én het zorgt voor een lagere energierekening.

Maar wat zijn jouw mogelijkheden op het gebied van energie besparen? In veel huizen ontbreekt nog wel ergens isolatie óf de isolatie die er is, kan vaak nog een stuk beter. Hiermee bespaar je al gauw energie én geld. Ook met zonnepanelen, een warmtepomp en een zonneboiler kun je jouw huis nog verder verduurzamen. Maar er zijn ook een aantal gemakkelijk toepasbare tips om energie te besparen in jouw woning.

1. Pas op met sluipverbruik
Sluipverbruik of lekkende elektriciteit is het gebruik van elektriciteit zonder dat je daar voordeel van hebt. Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of ‘uit’ staan. Een voorbeeld is wanneer je jouw oplader in het stopcontact laat zitten, zonder dat je de telefoon oplaadt. Ben je klaar met je apparaat? Zet het dan gewoon uit. Zo voorkom je tevens kans op overspanning of brand.

2. Ga voor energiezuinige(re) apparatuur
Koop huishoudelijke apparaten in een energiezuinige variant. A+++ is het label van het zuinigste product dat je kunt kiezen. Deze producten zijn vaak duurder, maar het verschil in stroomverbruik is groot. Je kunt natuurlijk ook energie besparen door zelf te letten op je verbruik. Droog in de zomer bijvoorbeeld kleding op een rek in plaats van in de droger.

3. Neem goede verlichting
Heb jij nog gloeilampen of Halogeenlampen in huis? Dan wordt het hoog tijd om deze te vervangen voor Ledverlichting! Een ledlamp is namelijk 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp. Daarbij gaat hij tot wel 9x langer mee. Ledlampen zijn tegenwoordig in alle vormen, maten en tinten te verkrijgen.

4. Ga voor groene energie
Tegenwoordig kun je thuis ook gebruik maken van groene energie. Zonnepanelen op het dak of een warmtepomp zijn hier goede voorbeelden van. Dit is een investering, maar je bespaart hiermee wel veel energie én je kunt zelfs volledig zelfvoorzienend worden.

5. Plaats radiatorfolie
Een simpele manier om minder gas te verbruiken is om de achterzijde van de radiatoren te voorzien van radiatorfolie. De tip om dit te doen is om de folie aan te brengen tegen de achterkant van de radiator. Hierdoor wordt de muur erachter niet verwarmd en heeft u ook geen lelijke muur achter uw radiator. Oftewel de folie is onzichtbaar.

6. Neem een slimme thermostaat
Door een slimme thermostaat voorkom je dat de verwarming onnodig aanstaat en kan je warmteverspilling tegengaan. De keuze voor een slimme thermostaat kun je het best maken op basis van je dag- en nachtritme. Heb je nog een klokthermostaat? Ook hiermee kun je je huis slim verwarmen. Stel je klokthermostaat in op je dag- en nachtritme of gebruik een standaardprogramma voor week- en weekenddagen. Zo kun je de voordelen van de klokthermostaat optimaal benutten en meer geld en energie besparen.

7. Ventileer voldoende
Naast goede isolatie van je woning is goede ventilatie erg belangrijk. Droge lucht is namelijk gemakkelijker te verwarmen. De beste vorm van ventilatie is een gecontroleerde en permanente ventilatie. Hierdoor worden vochtige lucht en afvalstoffen afgevoerd en voorkom je onnodig energieverbruik.

8. Voorkom tocht
Wanneer het tocht in huis voelt dat niet comfortabel aan. Je bent dan vaak geneigd om de verwarming een graadje hoger te zetten. Uiteraard ga je hierdoor meer energie verbruiken en het huis voelt door de tocht nog steeds niet aangenaam aan. Wat daarom beter werkt, is het dichten van spleten en kieren in het huis. Eenvoudige manieren zijn het toepassen van tochtstrips bij ramen en deuren. Soms komen er na verloop van tijd kieren bij een kozijn, dat is te verhelpen door het dicht te kitten.

9. Kies voor isolatie
Wanneer je energie en geld wilt besparen, levert het isoleren van je huis veel op. Je kunt denken aan het laten isoleren van het dak, de vloer, de gevel of de ramen. Als je het slim aanpakt, kun je zelfs een subsidie krijgen.

10. Verminder waterverbruik
Gemiddeld verbruiken wij 120 liter water per persoon per dag. Ter beeldvorming: dat is zo’n 12 emmers vol. Je vermindert gemakkelijk het waterverbruik door hier alert op te zijn. Laat tijdens het poetsen van de tanden of het handen wassen niet het water onnodig lopen. Of zet een timer tijdens het douchen. Als je zuinig omgaat met warm water bespaar je dubbel. Je bespaart namelijk op het water en op de verwarmingskosten.

Benieuwd wat jij kunt doen? Doe de check en ontdek welke bespaarmogelijkheden bij jou passen: https://www.iedereendoetwat.nl/wat-kan-jij-doen

Terug naar Nieuws