17 november 2020

Energielabel voor Woningen wijzigt per 1 januari 2021

Vanaf 1 januari 2021 wordt het energielabel voor woningen bepaald op basis van NTA 8800. Dit energielabel geeft meer inzicht in de energiezuinigheid van de woning. Daarnaast geeft het inzicht in verbetermaatregelen die kunnen bijdragen aan de energiezuinigheid en het comfort.

Wat houdt dit precies in?

Tot en met 31 december 2020 kun je als huiseigenaar nog het huidige (oude) energielabel aanvragen, ook wel het vereenvoudigd energielabel (VEL) genoemd. Je geeft voor dit label online verschillende kenmerken van het huis door. Op basis van deze informatie wordt dan het energielabel bepaald. Het VEL blijft – ook na 1 januari 2021- tien jaar geldig.

Vanaf januari 2021 gaat de bepaling van het energielabel niet meer digitaal, maar moet er een afspraak worden gemaakt met een energieadviseur. De adviseur komt bij je langs, inspecteert jouw woning en bepaalt op basis van kenmerken als isolatie, afmetingen en warmtebronnen hoeveel energie de woning verbruikt.

Het nieuwe energielabel wordt daarmee ook duurder. Maar daar staat tegenover dat er een nauwkeurigere opname van de woning wordt gedaan en op basis daarvan gerichter maatregelen getroffen kunnen worden.

Ben jij voornemens om in 2021 jouw woning te verkopen, dan is het raadzaam om voor het einde van het jaar jouw definitieve energielabel alvast aan te vragen. Het nieuwe energielabel gaat waarschijnlijk tussen de 150 en 200 euro kosten, een fors verschil met het oude VEL dat voor minder dan 10 euro te verkrijgen is. En eenmaal verkregen blijft dat VEL nog 10 jaar geldig.
Heb je vragen over het aanvragen van zo’n energielabel, neem dan gerust contact op met ons kantoor!

Terug naar Nieuws